Cada cop més hi ha pares preocupats per l’ús que els seus fills fan de les noves tecnologies i que demanen consells.

L’Internet pot ser molt útil per treballar, estudiar, buscar informació i connectar amb els altres, però també té perills i hem de prevenir als nostres fills. És important que siguin conscients de l’ús que en fan i de les hores que es passen amb el mòbil, l’ordinador o la tablet.

Els pares som un exemple pels nostres fills i és important que els mostrem que nosaltres també podem viure sense mòbil. L’ús del Whatsapp enganxa i ens obliga a estar permanentment connectats. Si no contestem els missatges els nostres contactes es poden enfadar i si no obrim el mòbil durant unes hores, quan ens connectem, ens podem trobar cinquanta missatges d’un grup de Whatsapp. És important saber gestionar aquesta informació i prioritzar, hem de trobar moments per desconnectar del mòbil, deixar-lo apartat i poder centrar-nos en allò que estem fent, ja sigui jugar amb els nostres fills, ajudar-los a fer els deures, cuinar o passejar.

Pel que fa als nostres infants i joves, és important parlar amb ells sobre l’ús de les tecnologies i pactar unes regles (que els pares també complirem!). Per exemple: un horari i temps de connexió (les hores que estan estudiant, el mòbil ha d’estar desconnectat o allunyat, pactar quanta estona pot jugar a la consola, etc. ), no donar mai dades personals per les xarxes socials i controlar quines fotos pengem. No acceptar contactes que no coneixem, vigilar a quines xarxes ens connectem i avisar a l’adult si hi ha alguna persona que ens insulta, ens demana fotos privades o ens molesta. També hem de controlar que es compleixin les hores de dormir (que no estiguin utilitzant el mòbil a altes hores de la nit). Moltes famílies opten per deixar el mòbil carregant fora de l’habitació dels fills durant la nit i utilitzar un despertador tradicional.

Com veieu les noves tecnologies ens poden ajudar en les tasques i el dia a dia però hem d’ensenyar als nostres fills el seu bon ús per evitar una possible addicció, ja que segons els estudis recents, cada dia augmenten més les patologies relacionades amb l’ús de les noves tecnologies.

Al Centre de Psicologia de Vic treballem amb joves i famílies per orientar sobre els riscos i evitar possibles addiccions. La teràpia familiar sistèmica és molt útil en aquests casos, ja que considera a la família com un sistema on tots estem inter-relacionats i tenim part de responsabilitat sobre el problema que pugui tenir un dels seus membres. Entre tots hem de trobar la millor manera de relacionar-nos.

Share Button