Aprofitant que avui és la diada de Sant Jordi, us convidem a conèixer alguns dels beneficis i la importància que té la lectura de contes als infants.

La majoria d’estudis sobre els beneficis de la lectura aconsellen començar a explicar contes des dels primers mesos de vida.

Els experts afirmen que ja des del sí matern, els nadons són capaços de sentir la veu humana de l’exterior, principalment la de la seva mare i la d’altres persones externes, així com els sons i sorolls. Des de ben petits també els nens tenen una agudesa auditiva força significativa i innata que fa que estiguin atents a tot allò que els envolta.

És per aquest motiu que parlar amb els infants i llegir-los des de ben petits fa que vagin adquirint quasi de forma involuntària la consciència fonològica que en un futur els ajudarà en el desenvolupament del seu llenguatge verbal. Aquesta consciència els permetrà discriminar uns sons d’uns altres molt semblants i dividir les paraules amb síl·labes i grups més petits.

Certament cal dir que els infants que són estimulats a nivell auditiu des de ben petits adquireixen nivells satisfactoris de parla i comunicació oral en la seva vida adulta. A la vegada això els enriqueix en vocabulari i pronúncia a mesura que es van fent grans i facilita tots els processos de comunicació al llarg del seu desenvolupament.

Si els adults acompanyem als nostres infants en la lectura fins que ells n’adquireixen l’hàbit, garantim no només que millorin la seva qualitat oral i de la pronúncia sinó també afavorim altres aspectes com l’escolta i l’atenció. La lectura acompanyada afavoreix que l’infant adquireixi interès i motivació vers l’acció de llegir i en vegi les seves potencialitats, tot descobrint el gust per la lectura.

Llegir fomenta la imaginació, la intel·ligència, la capacitat verbal, la concentració i a més enriqueix el seu vocabulari. A més, la lectura de contes i llibres afavoreix la comunicació afectiva.

Així dons, mitjançant la lectura de contes:
• Establim un vincle afectiu.
• Facilitem un correcte desenvolupament del llenguatge.
• L’infant es familiaritza amb les paraules i el seu significat.
• Potenciem la seva capacitat d’observació, d’atenció i concentració.
• L’infant podrà entendre el món que l’envolta i l’ajudarà a superar les seves pors.
• L’infant s’endinsarà en el llarg camí d’assoliment de la capacitat lectora acompanyat d’un adult.

 

LOGO psicovic sant jordi14 2

Que passeu una feliç diada de Sant Jordi!

Share Button