Per moltes persones les festes de Nadal són una època d’alegria, de compartir, de retrobar-nos amb les persones estimades, però en aquestes dates també poden aparèixer altres sentiments com l’angoixa, l’estrès i la nostàlgia.

Alguns consells per preparar aquestes dates amb antelació i disminuir la tensió que ens provoca:

  • Planifica les trobades de manera que puguis afrontar-les, no vulguis arribar a tot. Aprèn a dir que no i a delegar tasques.
  • A l’hora de comprar regals, tingues clar el teu pressupost i no compris per comprar, pregunta’t si realment ho necessites.
  • Pensa que et trobaràs amb algun familiar amb qui potser no comparteixes gaires records ni maneres de pensar… planifica aquesta situació.

Des de la psicologia s’utilitzen diferents tècniques per millorar aquestes diferents aspectes. Et proposem un exercici d’autocontrol per aquesta última situació:

Dedica temps a la reflexió; pensa què menjareu, qui vindrà al dinar, com aniràs vestit/da, amb qui pots tenir problemes i quines situacions incomodes poden sorgir, com per exemple: on col·locarem la nova parella del cosí? Reflexiona també sobre les emocions compartides, els records i les anècdotes viscudes a nivell familiar.

Pensa també quins comentaris pot fer cada membre de la família, per exemple: sabem que la tieta Carme dirà que ens hem engreixat o que l’avi es cansarà ràpid i no ens deixarà fer sobretaula. I aconsegueix connectar a nivell emocional amb cada un d’ells, a través dels records compartits, de les emocions que ens generen i així ajudar-nos mútuament a gaudir d’uns dies plens de records i d’emocions.

ieta Carme dirà que ens hem engreixat o que l’avi es cansarà ràpid i no ens deixarà fer sobretaula. I aconsegueix connectar a nivell emocional amb cada un d’ells, a través dels records compartits, de les emocions que ens generen i així ajudar-nos mútuament a gaudir d’uns dies plens de records i d’emocions.

Share Button