autolesions2En els últims dies, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’augment dels casos d’autòlisis o autolesions entre els nostres joves i adolescents. Però, què són les autolesions? A què es deuen? I què podem fer per reduir-les?

Les autolesions són una forma d’expressar el malestar emocional que pateix la persona en aquell moment, manifestant-se amb conductes que impliquen fer-se mal a un mateix  de manera deliberada però sense intencionalitat suïcida, originant danys severs que deixen marques i cicatrius en l’individu.

Hi ha diverses formes que van des de fer-se esgarrapades, mossegar-se, fer-se cops, arrencar els cabells, fer-se cremades, fer-se talls, ingerir cossos o líquids estranys, …., en definitiva qualsevol forma d’autoagressió que causa lesions físiques lleus o moderades.

Generalment, aquest tipus d’agressió té el seus inicis a l’adolescència, aquesta es configura com una etapa de gran inestabilitat emocional, donat que els  joves han de fer front a diversos canvis que poden augmentar el seu nivell d’estrès i repercutir en el desajust psicològic present i futur,  la seva prevalença és major en noies que en nois.

Però, quines poden ser les causes que poden fer que un jove pugui fer-se mal a sí mateix? Les causes poden ser diverses, tot i això cal destacar:

–          Una manera de cridar l’atenció i ser atesos pels altres davant la preocupació que genera el fet d’autolesionar-se.

–          Una forma de castigar-se: una baixa autoestima, un sentiment de culpabilitat, el fet de sentir-se responsable davant un fet negatiu…. pot fer que una persona es pensi que es pot merèixer un càstig i aquest pot ser el mètode.

–          Una manera d’evadir-se del malestar emocional com a forma d’expressar les emocions i els sentiments que no es pot expressar mitjançant les paraules.

–          Una forma d’assumir el control sobre situacions que sobrepassen a la persona

–          Una manera de sentir alguna emoció davant el sentiment de buit que es té.

Que hem de fer davant un cas d’autolesió?

Davant un cas d’aquest hem de demanar ajuda professional donat que pot ser un problema greu que s’ha de controlar.

És molt possible que la persona no sigui capaç d’explicar aquest problema als altres perquè es sent culpable, té por o sent vergonya, per això, davant aquesta situació ens hem de mostrar comprensius i no evitar parlar sobre el problema, donat que d’aquesta manera oferim una alternativa diferent a l’habitual, que és autolesionar-se.

En els últims dies, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’augment dels casos d’autòlisis o autolesions entre els nostres joves i adolescents. Però, què són les autolesions? A què es deuen? I què podem fer per reduir-les?

Les autolesions són una forma d’expressar el malestar emocional que pateix la persona en aquell moment, manifestant-se amb conductes que impliquen fer-se mal a un mateix  de manera deliberada però sense intencionalitat suïcida, originant danys severs que deixen marques i cicatrius en l’individu.

Hi ha diverses formes que van des de fer-se esgarrapades, mossegar-se, fer-se cops, arrencar els cabells, fer-se cremades, fer-se talls, ingerir cossos o líquids estranys, …., en definitiva qualsevol forma d’autoagressió que causen lesions físiques lleus o moderades.

Generalment, aquest tipus d’agressió té el seus inicis a l’adolescència, aquesta es configura com una etapa de gran inestabilitat emocional, donat que els  joves han de fer front a diversos canvis que poden augmentar el seu nivell d’estrès i repercutir en el desajust psicològic present i futur. I la seva prevalença és major en noies que en nois.

Però, quines poden ser les causes que poden fer que un jove pugui fer-se mal a sí mateix? Les causes poden ser diverses, tot i això cal destacar:

–          Una manera de cridar l’atenció i ser atesos pels altres davant la preocupació que genera el fet d’autolesionar-se.

–          Una forma de castigar-se: una baixa autoestima, un sentiment de culpabilitat, el fet de sentir-se responsable davant un fet negatiu…. pot fer que una persona es pensi que es pot merèixer un càstig i aquest pot ser el mètode.

–          Una manera d’evadir-se del malestar emocional com a forma d’expressar les emocions i els sentiments que no es pot expressar mitjançant les paraules.

–          Una forma d’assumir el control sobre situacions que sobrepassen a la persona

–          Una manera de sentir alguna emoció davant el sentiment de vuit que es té.

Que hem de fer davant un cas d’autolesió?

Davant un cas d’aquest hem de demanar ajuda professional donat que pot ser un problema greu que s’ha de controlar.

Es molt possible que la persona no sigui capaç d’explicar aquest problema als altres perquè es sent culpable, té por o sent vergonya, per això, davant aquesta situació ens hem de mostrar comprensius i no evitar parlar sobre el problema, donat que d’aquesta manera oferim una alternativa diferent a l’habitual, que és autolesionar-se.

Share Button