somatitacio1Cada dia són més els nens, i adults, que acudeixen a la consulta (psicològica i mèdica) queixant-se de mals de panxa, de cap, malestar general… sense que els resultats mostrin una causa mèdica/orgànica. És quan parlem de les somatitzacions.

Una somatització és un símptoma corporal que sorgeix o s’incrementa en resposta a factors psicològics o situacionals. Sovint es produeixen a l’anticipar un fet (per exemple anar a l’escola, tenir una reunió important, haver de resoldre un problema…) o com a conseqüència d’un estat d’ansietat, depressió i angoixa. Es calcula que a Catalunya més d’un 10% dels nens pateixen somatitzacions de causa nerviosa, sobretot dels 6 als 14 anys. Normalment són nens molt perfeccionistes i amb certa ansietat de base.

Davant les somatitzacions hem de tenir clar que es tracta de senyals de resposta del nostre organisme enfront un conflicte subjacent, i que per tant hem de treballar aquests pensaments i situacions que ens produeixen malestar. Hem d’evitar anar contínuament al metge a fer proves per descartar-ne l’origen,  treballar el problema de fons i buscar l’ajuda d’un professional en cas que sigui necessari. En els nens, cal ajudar-los a expressar el seu malestar, posar nom a les seves emocions, buscar solució als seus problemes, distreure’ls i no donar voltes al “dolor” .

Degut a l’elevada freqüència d’aquesta problemàtica actualment investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya han creat un programa pilot online (Darweb) per tractar aquests mals de panxa a nivell psicològic i donar estratègies de millora per famílies i professionals. Cal destacar que el tractament. psicològic en aquests casos és molt important, ja que sovint ens trobem amb pensaments negatius, nervis, anticipació de situacions…

Amb més informació i coneixement, podrem arribar a treballar millor aquest problema que moltes vegades provoca aïllament i evitació d’activitats.

Share Button