unió

 

En els últims anys ha augmentat la prevalença de les malalties cròniques. Quan li diagnostiquen una malaltia d’aquest tipus a un nostre familiar o amic en un primer moment no sabem com fer-li front però molts estudis ressalten els beneficis d’estar acompanyat pels éssers estimats en aquest moment de la nostra vida.

 

Algunes recomanacions per realitzar aquest acompanyament de manera òptima són:

 

 

–          Evitar el secretisme, no cal que ho sàpiga tothom però tampoc cal que ho mantinguem amagat. Parlem amb el nostre familiar de a quines persones li vol comunicar i com ho vol fer (sol, acompanyat,un dia en concret, d’una manera en particular…). Respectem les seves decisions.

–          Parlar-ne amb naturalitat i claredat per saber com podem ajudar-lo, tenint en compte el fet de que la persona ha de mantenir al màxim la seva autonomia per tal de sentir-se útil i mantenir la seva autoestima. Cal vigilar de no envair el seu espai, demostrar que ens té pel que ens necessiti però sense atabalar innecessariament la persona.

–          Cal informar-se de la malaltia i les seves conseqüències per tal de poder fer un bon acompanyament i poder aportar els recursos necessaris en cada moment. Busquem el suport de professionals que ens assessorin del tractament a seguir, que ens doni eines per fer front a aquesta notícia, pautes per utilitzar en moments difícils,…

–        No ens descuidem, no podem deixar que la preocupació per la malaltia ens faci abandonar els hàbits saludables (menjar i dormir bé, fer exercici, divertir-nos,..) si realment volem ajudar al nostre familiar o amic primer ens hem de cuidar nosaltres.

–          Fomenti que el seu familiar o amic continuï mantenint les seves aficions i les relacions socials.

–         I el que és més important, oferir-li el nostre suport emocional escoltant-lo i acompanyant-lo en el camí d’acceptació de la malaltia. Cal respectar i entendre que hi haurà moments en que no en voldrà parlar o d’altres moments que experimentarà emocions negatives (ràbia, tristesa, por, desesperança…), una eina que ens pot servir és posant-se al seu lloc (empatia).

Share Button