ajudar ansietat infantil

En el nostre dia a dia ens trobem amb canvis i aconteixaments els quals hem de fer front, però no sempre es fàcil adaptar-nos a ells i afrontar-los. La por al què no coneixem i la incertesa del què pot passar ens pot fer sentir angoixats, apareixent l’anomenada ansietat. L’ansietat forma part del nostre desenvolupament emocional i comportamental. Tot i així, és molt important disposar d’estratègies per poder-la afrontar, ja que si la seva intensitat és molt elevada pot afectar-nos i obstaculitzar el nostre funcionament diari.

En els adults és comú que en algun moment o altre haguem experimentat aquest estat d’ansietat. I els nens? Poden també estar ansiosos?

Igual que els adults, alguns nens són més ansiosos per naturalesa que d’altres. La separació dels pares, el naixement d’un germà, el començament de l’escola, la mort d’un familiar… són alguns dels factors que poden generar malestar en els infants. Amb el temps la majoria de nens superen aquest tipus d’ansietats, tot i així, les persones més properes al nen tenen un paper molt important: ajudar i potenciar els recursos personals del nen per tal que pugui afrontar la situació i reaccionar de forma adaptativa a l’ansietat.

Aquests són alguns consells que els pares poden seguir per ajudar el seu fill:

–          Intentar mantenir la calma: el nen es posarà pitjor si veu nerviosos als pares, no oblidem que per a ells són un model a seguir.

–          Parlar amb ell de tot el què li preocupa i de com es sent: Permetre que expressi els seus sentiments i preocupacions, però sense forçar-lo.

–          No parlar ni raonar quan el nen està molt angoixat: Ajudar-lo a respirar lentament i distreure’l amb activitats que li agradin ajudarà a calmar-se. Una vegada estigui més tranquil intentar parlar amb ell.

–          Comprendre la importància que té per a ell aquella situació: No restar importància al què està vivint i posar-nos al seu lloc.

–          Ajudar-lo a creure que els problemes es poden solucionar i valorar la seva capacitatper poder-lo resoldre: no ser molt exigent i animar-lo en els petits avenços que va superant.

–          Ajudar-lo a afrontar les situacions o aconteixaments estressants: Si fem que eviti la situació estem incrementant la seva ansietat quan es trobi en una mateixa situació o en d’altres que resultin amaneçants per a ell.

–          Adoptar una actitud que potenciï la resolució dels problemes: Solucionar-li no ensenya al nen a ser autònom, sinó que augmenta la seva dependència cap a nosaltres. Se l’ha d’ajudar a que ell pugui solucionar-lo donant-li varies opcions i guiant-lo en el seu dia a dia

–          Potenciar hàbits saludables: realitzar exercici físic, evitar consum de begudes estimulants o amb cafeïna ja que ajuden a augmentar el nerviosisme i l’ansietat.

Quan aquest malestar augmenta d’intensitat, es manté durant temps, interfereix negativament en el seu dia a dia o apareixen dificultats per dormir o per menjar, és recomanable consultar amb un professional (pediatra, psicòleg…) que us pugui orientar i començar a tractar el problema per tal de prevenir un possible trastorn d’ansietat.

Share Button