ninos-leyendo1

La lectura ens desperta sentiments, emocions i reaccions. Un llibre és una porta oberta a un altra món, mitjançant el qual podem descobrir noves maneres de viure, personatges, paisatges, viatjar a través de l’espai i el temps, noves personalitats i cultures.

 

L’hàbit de llegir és beneficiós per a tothom: enriqueix el nostre vocabulari i coneixements, millora l’ortografia, ens submergeix a un món imaginari i per tant potencia la imaginació, la memòria i la capacitat d’abstracció. Actualment, amb el gran avenç de les noves tecnologies, el fet de llegir ha quedat en segon lloc, ja que aquestes donen accés a un món molt més ampli i visual, on tot és molt més explícit i no hi ha lloc per a la imaginació que pot crear un llibre. On queda ara la imaginació, la subtilesa, el misteri i el descobriment?

 

És molt important que els nens agafin aquest hàbit des de ben petits, no com una obligació, sinó motivant-los perquè llegeixin i crear un ambient de diversió i alhora un espai per estar amb ells i compartir el nostre temps.

 

Per tal de fomentar aquest hàbit, cal tenir en compte:

 

– Trobar contes, llibres, històries… que motivin al nen, en funció dels seus interessos. No tots els nens/es tenen el mateix interès per un tipus o altra de lectures.

– Crear un espai adequat, amb una llum suficient, sense distraccions ni sorolls, còmode, que faciliti la lectura.

Donar exemple. És molt important que els nens vegin llegir al seu entorn, així veuran el fet de llegir com una dinàmica agradable, i no com una obligació avorrida.

Interessa’t pel que llegeix, fes-li preguntes, inventeu junts un nou final, dibuixeu aquell personatge que més li agrada…

Crear horaris. Els nens necessiten horaris per crear els seus hàbits i rutines, cal tenir un temps fixa en el qual es doni valor a la lectura.

– Oferir-li llibertat de lectura: Aneu a la biblioteca junts, a una llibreria, mireu diverses temàtiques, suggeriu i deixeu que ell/a triï un llibre (d’acord amb la seva edat i necessitats) que el motivi i li cridi l’atenció.

– El llegir no pot ser mai un càstig! Això només aconseguirà que els nostres fills avorreixin la lectura o la vegin de manera negativa.

– És molt important iniciar la lectura des de molt petits. El fet de llegir comença a l’escola però és clau que des de casa es reforci aquest acte i se li doni importància.

 

<<La lectura és la porta a un món d’aventures i coneixement. La clau per obrir-la és la nostra disposició a llegir. >>

Share Button